1. Coronarografie

Definitie
Investigatia de electie ce permite diagnosticul bolii coronariene ( prezenta strangularilor pe arterele ce iriga inima ), stabileste optiunile de tratament (medical, interventional sau chirurgical) si determina prognosticul.

Indicatii

 • angina pectorala stabila
 • durere toracica atipica la pacientii cu teste neinvazive ce indica risc crescut de boala coronariana
 • sindrom coronarian acut fara supradenivelare de segment ST ( angina pectorala instabila )
 • infarct miocardic acut
 • ischemie post-revascularizatie ( reaparitia durerilor toracice dupa angioplastie sau by-pass aorto-coronarian )
 • evaluare perioperatorie pentru interventii chirurgicale non-cardiace (valvulopatii, boli cardiace congenitale)

Procedura
Dupa anestezie locala in regiunea inghinala(sau antebrat ) se introduce o teaca in artera femurala / radiala / brahiala; prin teaca se avanseaza cateterul de diagnostic pina la radacina arterelor coronare si se injecteaza substanta de contrast. Se filmeaza imaginile obtinute si se stocheaza in format digital. La sfirsitul procedurii se retrag cateterele si teaca si se efectueaza compresie manuala la locul de punctie; ulterior se panseaza steril si se aplica un bandaj compresiv.

2. Angioplastie coronariana cu stent

Definitie
Procedura non-chirurgicala de tratament al stenozelor si ocluziilor arterelor coronare (arterele care iriga muschiul inimii).

Stenozele arteriale sunt de obicei consecinta aterosclerozei (depuneri de colesterol si calciu la nivelul peretelui arterial). Localizarea si severitatea stenozelor coronariene sunt definite prin coronarografie (injectarea de substanta de contrast la nivelul arterelor coronare).
In functie de anatomia coronariana medicul cardiolog interventionist stabileste indicatia de tratament: medical, interventional (angioplastie) sau chirurgical (by-pass aorto-coronarian).

Angioplastia coronariana este o procedura uzuala in laboratoarele de cateterism cardiac

Indicatii

 • Angina pectorala de efort
 • Infarctul miocardic acut (angioplastie primara)
 • Sindromul coronarian acut fara supradenivelare de segment ST

Angioplastia coronariana efectuata in cazul unui infarct miocardic acut in primele ore de la instalare se numeste angioplastie primara si reprezinta cea mai eficienta metoda de tratament ce salveaza miocardul, reduce complicatiile si rata de deces.

Procedura
Dupa anestezie locala in regiunea inghinala ( sau antebrat ), medicul introduce o teaca in artera femurala / radiala / brahiala; prin teaca se se introduce un cateter ghid ce se pozitioneaza la originea arterei bolnave; prin acest cateter se avanseaza un balonas pina la nivelul stenozei / ocluziei. Se umfla balonasul astfel incit placa de aterom (colesterol) este strivita de perete, obtinandu-se dilatarea arterei.

De obicei angioplastia se combina cu plasarea unui stent (proteza metalica) ce acopera placa de aterom si mentine artera deschisa.

Exista doua tipuri de stenturi:

 • din metal (BMS) ce au risc de restenoza (restrangulare) de pina la 20-30%;
 • din metal acoperite cu medicament (DES) la care riscul de restrangulare este de 0-6%.

Dupa plasarea stentului se retrage balonasul si se injecteaza substanta de contrast pentru a vizualiza artera dilatata; in final se retrage catererul ghid si teaca si se efectueaza compresie manuala la locul de punctie. Se panseaza steril si se aplica un bandaj compresiv.

3. Angiografie artere carotide, renale, artere membre superioare si inferioare, artere pulmonare

Definitie
Procedura imagistica ce permite vizualizarea vaselor de sange cu ajutorul razelor X.

INDICATII

Diagnosticul anevrismului si a disectiei de aorta/ramurilor sale principale Diagnosticul stenozelor/ocluziilor arterelor carotide, arterelor renale, arterelor membrelor superioare si inferioare, arterelor coronare. Diagnosticul anevrismelor si a malformatiilor arterio-venoase cerebrale. Diagnosticul leziunilor arteriale post-traumatice Evaluarea vascularizatiei tumorale inainte de embolizare Diagnosticul emboliei pulmonare

Procedura
Dupa anestezie locala in regiunea inghinala (sau antebrat) se introduce o teaca in artera femurala / radiala / brahiala sau in vena femurala in cazul angiografiei pulmonare; prin teaca se avanseaza cateterul de diagnostic pina la originea arterelor si se injecteaza substanta de contrast. Se filmeaza imaginile obtinute si se stocheaza in format digital.

La sfirsitul procedurii se retrag cateterele si teaca si se efectueaza compresie manuala la locul de punctie; ulterior se panseaza steril si se aplica un bandaj compresiv.

4. Angioplastie artere membre inferioare/artere renale

Definitie
Procedura non-chirurgicala de tratament al stenozelor si ocluziilor arterelor membrelor inferioare/arterelor renale.

Stenozele arteriale sunt de obicei consecinta aterosclerozei (depuneri de colesterol si calciu la nivelul peretelui arterial).
Localizarea si severitatea stenozelor sunt definite prin angiografie (injectarea de substanta de contrast la nivelul arterelor membrelor inferioare/renale).
In functie de anatomie medicul cardiolog interventionist stabileste indicatia de tratament: medical, interventional (angioplastie) sau chirurgical (bypass).

Procedura
Dupa anestezie, medicul introduce o teaca in artera femurala / radiala / brahiala; prin teaca se avanseaza un cateter ghid ce se pozitioneaza la originea arterei bolnave; prin acest cateter se avanseaza un balonas pina la nivelul stenozei / ocluziei. Se umfla balonasul astfel incit placa de aterom (colesterol) este strivita de perete, obtinandu-se dilatarea arterei. De obicei angioplastia se combina cu plasarea unui stent (proteza metalica) ce acopera placa de aterom si mentine artera deschisa.
In final se retrage catererul ghid si teaca si se efectueaza compresie manuala la locul de punctie. Se panseaza steril si se aplica un bandaj compresiv.

5. Angioplastie artere carotide

Definitie
Procedura non-chirurgicala de dilatare mecanica a stenozelor arterelor carotide.

Stenozele de artera carotida sunt de cauza aterosclerotica si sunt localizate in special la originea arterei carotide interne.
Aceste stenoze sunt fie asimptomatice (identificate sub forma unor sufluri la examenul fizic), fie se manifesta sub forma de accident vascular cerebral ischemic tranzitor / constituit.

Angioplastia carotidiana este o alternativa la interventia chirurgicala de endarterectomie avind numeroase avantaje:

 • anestezie locala
 • complicatii rare
 • durata scurta a interventiei
 • recuperare rapida ( a doua zi dupa procedura pacientul poate fi externat)
 • disconfort minim

Indicatii
– Stenoza carotidiana asimptomatica – studii recente au aratat ca stenozele cu severitate > 50% necesita interventie
– Stenoza carotidiana simptomatica – orice stenoza >50% necesita interventie; riscul de accident vascular cerebral la acesti pacienti este de 26%.

Stenoza carotidiana < 50% beneficiaza de tratament medical.

Procedura

Dupa anestezi locala cu Xilina 1% in regiunea inghinala, medicul introduce o teaca in artera femurala; prin teaca se avanseaza un cateter ghid si se plaseaza un filtru distal de leziune ce protejeaza creierul de microemboliile de colesterol ce rezulta in urma dilatarii mecanice.
Ulterior se avanseaza un balonas pina la nivelul stenozei ce se umfla astfel incit placa de aterom este strivita de perete, obtinindu-se dilatarea arterei.
De obicei angioplastia se combina cu plasarea unui stent autoexpandabil (proteza metalica) ce acopera placa de aterom si mentine artera deschisa.
Dupa plasarea stentului se retrage balonasul si filtrul de protectie ; se injecteaza substanta de contrast pentru a vizualiza artera dilatata; in final se retrage cateterul ghid si teaca si se efectueaza compresie manuala la locul de punctie.
Se panseaza steril si se aplica un bandaj compresiv.

6. Implantare stimulator cardiac

Pacemakerul permanent (stimulatorul cardiac permanent) este un dispozitiv medical ce emite impulsuri electrice transmise prin electrozi ce sunt in contact cu muschii inimii.

Dispozitivul electronic miniaturizat emite excitatii cu ritm regulat pentru o inima incapabila sa asigure ritmul cardiac normal.
Cele doua componente principale ale unui stimulator cardiac sunt:
– bateria electrica care genereaza impulsuri si care are o durata de viata cuprinsa intre 5 si 15 ani
– electrozii de stimulare care sunt introdusi pe cale venoasa pina in cavitatile drepte (atriul drept si /sau ventriculul drept )
Un pacemaker este conceput astfel incit sa-si intrerupa activitatea in prezenta unui ritm cardiac spontan, evitind astfel competitia intre activitatea cardiaca spontana si activitatea initiata de generatorul de impulsuri.

Indicatii
– boala de nod sinusal
– bloc atrio-ventricular total / gradul II
– sindrom QT prelungit
– cardiomiopatie (dilatativa / hipertrofica)
– sindrom de sinus carotidian
– sincopa neurocardiogena recurenta

Procedura
Implantarea pacemakerului permanent este o procedura chirurgicala ce se efectueaza in laboratorul de cateterism cardiac / electrofiziologie.

Dupa anestezie locala in regiunea supra- / subclaviculara dreapta / stinga se efectueaza o incizie de mici dimensiuni prin care se avanseaza electrozii de stimulare pe cale venoasa pina la nivelul cavitatilor drepte (atriul drept si/sau ventriculul drept ).
Se ataseaza electrozii la generatorul de impulsuri ce se plaseaza intr-un buzunar situate intre piele si muschiul pectoral.
Se testeaza electrozii iar ulterior se programeaza pacemaker-ul utilizind un sistem extern.
Se panseza steril.

7. Cardioversie (defibrilare)

Definitie:
procedura de conversie a aritmiilor cu restabilirea ritmului sinusal normal al inimii prin aplicarea unui soc electric la nivelul toracelui.
Scopul procedurii este de a reduce riscurile pe care le implica o anomalie de ritm cardiac, ca de exemplu incapacitatea inimii de a se contracta eficient si formarea de trombi (cheaguri) in cavitatile cardiace.

Indicatii

 • cardioversia “ de urgenta “ la pacientii instabili ( durere anginoasa, edem pulmonar, hipotensiune arteriala ) cu tahicardie cu complexe QRS inguste/largi si frecventa ventriculara> 150/min.
 • cardioversia tahicardiei ventriculare stabile ce nu raspunde la medicatia i.v
 • cardioversia “electiva” la pacientii stabili cu fibrilatie atriala, flutter atrial, tahicardie paroxistica supraventriculara.

Specialiștii CardioPraxis
te așteaptă

logo-v1-white

Cardio Praxis este un centru multidisciplinar ce oferă servicii medicale de înaltă performanță.

Parteneri:

Copyright Cardio Praxis. Toate drepturile rezervate.