1. Electrocardiograma

Este un test neinvaziv ce detecteaza si inregistreaza activitatea electrica a inimii; evalueaza simptomele si semnele ce pot indica probleme cardiace.

2. Ecocardiografie tridimensionala transtoracica si transesofagiana

Ecocardiografia transtoracica este un test neinvaziv ce utileaza ultrasunetele cu frecventa inalta pentru a obtine imagini bi- sau tridimensionale ale inimii. Acest test ofera informatii privind dimensiunile si functionarea inimii. Sistemul iE33xMatrix este cel mai performant ecocardiograf din lume ale carui imagini tridimensionale in timp real permit un diagnostic corect indiferent de patologia cardiovasculara.

Exista situatii in care anumite parti ale inimii nu pot fi vizualizate cu ajutorul ecocardiografiei transtoracice si se recomanda ecocardiografie transesofagiana; aceasta presupune introducerea in esofag a unei sonde de mici dimensiuni cu ajutorul careia se obtin imagini ale structurilor cardiace de foarte buna calitate.

3. Test de efort

Testul de efort ofera infomatii privind functionarea inimii in timpul exercitiului fizic si presupune sa pedalati pe o bicicleta, timp in care se monitorizeaza electrocardiograma si tensiunea arteriala. Este utilizat pentru evaluarea capacitatii de efort in medicina sportiva, reabilitare, in diagnosticul si aprecierea severitatii cardiopatiei ischemice, precum si in evaluarea pacientilor ce au suferit interventii pe cord (angioplastie, by-pass aorto-coronarian).

4. Examen Doppler arterial si venos complet

Ecografia Doppler de artere carotide si vertebrale identifica placile de aterom (depozite de colesterol) de la nivelul arterelor cerebrale si apreciaza fluxul de sange ce iriga creierul. Este un test esential la pacientii care au suferit un accident vascular cerebral. Stabileste metoda optima de tratament a stenozelor arterelor cerebrale – angioplastie sau chirurgie.

Ecografia Doppler de artere periferice identifica placile de aterom de la nivelul arterelor ce iriga membrele inferioare. Cind aceste placi stranguleaza semnificativ vasele de sange apar simptomele – dureri in timpul mersului, iar afectiunea se numeste boala arteriala periferica aterosclerotica sau arteriopatie obliteranta a membrelor inferioare.

Aprecierea severitatii bolii prin ecografie Doppler permite stabilirea tratamentului optim.

Ecografia Doppler a venelor membrelor inferioare este investigatia esentiala in diagnosticul trombozei venoase si in evaluarea varicelor membrelor inferioare.
In tromboza venoasa se formeaza trombi ( cheaguri de sange ) in venele superficiale sau profunde, situatie care se insoteste de cele mai multe ori de durere, edem la nivelul membrului inferior si necesita ecografie de urgenta.

Evaluarea prin ecografie Doppler a varicelor este obligatorie in vederea stabilirii strategiei optime de tratament.

5. Monitorizare Holter ecg

Monitorizarea Holter ecg permite inregistrarea timp de 24-48 h a electrocardiogramei si este indicata pacientilor ce acuza palpitatii, ameteli sau pierderi de cunostinta. Identifica tulburari de ritm cardiac tranzitorii ce nu pot fi diagnosticate pe electrocardiograma standard.

6. Monitorizarea ambulatorie a tensiunii arteriale (ABPM)

Inregistrarea tensiunii arteriale la intervale regulate timp de 24h in conditii de viata obisnuite permite stabilirea cu acuratete a profilului tensional. Este utila in evaluarea pacientilor hipertensivi atit inainte cit si dupa initierea tratamentului.

7. Interogare stimulator cardiac

Stimulatorul cardiac (pacemakerul) necesita evaluare periodica intrucit pe parcursul timpului este posibil sa nu mai functioneze corect. Aceste controale se efectueaza cu ajutorul unui programator ce comunica prin piele cu stimulatorul. Se urmareste durata de viata a bateriei si functionarea electrozilor.

8. Monitorizare tratament anticoagulant – test rapid INR

Tratamentul cu Sintrom sau Trombostop (anticoagulante orale) necesita evaluare periodica, initial saptaminal, ulterior lunar a INR. Aceasta analiza se poate realiza in clinica noastra din sangele capilar (picatura de sange din deget), iar rezultatul se obtine imediat.

9. Determinare profil lipidic – test rapid colesterol, HDL-colesterol, LDL-colesterol, trigliceride

Determinarea se realizeaza din sangele capilar (picatura de sange din deget), iar rezultatul este imediat.

OPTIM: colesterol total <200mg%

LDL colesterol (colesterolul rau):

  • < 160mg% la pacientii cu risc scazut
  • < 130mg% la pacientii cu risc moderat
  • < 100mg% la pacientii cu boala coronariana ischemica

HDL colesterol (colesterolul bun):

  • > 40mg% – barbati
  • > 50mg% – femei
  • trigliceride < 150mg%


Indicatii:

  • Creste efortul fizic zilnic.
  • Alege o dieta sanatoasa.
  • Respecta prescriptia medicala daca ti se recomanda medicamente ce scad colesterolul.
  • Mentine greutatea ideala.

Specialiștii CardioPraxis
te așteaptă

logo-v1-white

Cardio Praxis este un centru multidisciplinar ce oferă servicii medicale de înaltă performanță.

Parteneri:

Copyright Cardio Praxis. Toate drepturile rezervate.