Flebologie

Tratament modern al varicelor fără chirurgie, anestezie, spitalizare.Flebologie - Cardio Praxis Iasi
Flebologie - Cardio Praxis Iasi
Here goes your text ... Select any part of your text to access the formatting toolbar.
Rezultate ablație prin radiofrecvență

Tratament varice prin radiofrecvență – cel mai nou tratament al varicelor fără chirurgie, fără anestezie, fără spitalizare

Procedura „VNUS CLOSURE FAST” este alternativă minim invazivă la tratamentul chirurgical. Are rezultate superioare chirurgiei și laserului endovenos. Printr-o puncție de 2 mm se introduce un cateter în venă safenă internă / externă; ulterior se infiltrează cu soluție anestezică țesutul din jurul venei pentru a o izola. Cateterul eliberează secvențial energie de radiofrecvență care produce contracția fibrelor de colagen, fibrozarea și închiderea venei. Se retrage cateterul, se aplică un pansament și un ciorap elastic compresiv.
Mai departe

Ablație prin radiofrecvență sau procedura „vnus closure fast” este alternativa minim invazivă la tratamentul chirurgical al varicelor. Are rezultate superioare chirurgiei și laserului endovenos. Printr-o punctie de 2 mm se introduce un cateter în venă safenă internă / externă; ulterior se infiltrează cu soluție anestezică țesutul din jurul venei pentru a o izola.

Cateterul eliberează secvențial energie de radiofrecvență care produce contracția fibrelor de colagen, fibrozarea și închiderea venei. Se retrage cateterul, se aplică un pansament și un ciorap elastic compresiv.

Care sunt avantajele procedurii vnus?

Tratamentul se efectuează în ambulator, sub ghidaj ecografic. Nu necesită anestezie generală/rahianestezie. Nu presupune incizii și că urmare este nedureroasă și nu rămîn cicatrici sau hematoame. Durata tratamentului este de aproximativ 30-45 min, iar recuperarea este extrem de rapidă, cu reluarea activității imediat după procedura. Are rezultate clinice excelente cu o rată de succes de 97.4% și o rată a complicațiilor extrem de scăzută.

Cui se adresează ablația prin radiofrecvență a varicelor?

Pacienților de orice varstă cu varice secundare incompetenței valvulelor de  la nivelul sistemului venos superficial (venă safenă internă / externă) demonstrată prin ecografie doppler. Singura contraindicație o reprezintă prezența unui cheag de sânge (tromb) în venele superficiale sau profunde.

Care sunt reacțiile adverse?

Complicațiile în ablația prin radiofrecvență sunt rare și de obicei minore: parestezii (furnicături); hiperpigmentarea sau decolorarea tegumentelor; edem; arsuri  tegumentare. Rar pot să apară sângerări, infecție, tromboflebită, reacție alergică și foarte rar embolie pulmonară.

După procedura de ablație prin radiofrecvență: Va puteți reîntoarce  la activitatea normală, însă cu evitarea efortului fizic intens și ridicarea de greutăți.

Este indicat mersul pe jos cel puțîn 30 min/zi timp de 2-3 săptămâni.

Se vor evita băile fierbinți, saună, expunerea la soare timp de 3 săptămîni. Ciorapii elastici compresivi vor fi purtați timp de 3 zile atît în cursul zilei cît și al nopții, ulterior doar în cursul zilei timp de minim 4 săptămâni. În caz de durere se poate administra paracetamol 500 mg 2-4 tb/zi (se evita aspirina și ibuprofenul timp de 2 săptămâni).

Veți reveni la control (examen clinic și ecografie doppler) la 24 ore, 1 săptămînă, 1 luna, 3, 6, 12 luni după procedură.

Tratament varice cu laser endovenos – fără chirurgie, fără anestezie, fără spitalizare

Tratamentul cu laser endovenos este o procedură eficientă, minim invazivă, care utilizează energia laser pentru a provoca colapsul rapid și dispariția venelor responsabile de apariția varicelor.


Mai departe

Tratamentul cu laser endovenos este o procedură eficientă, minim invazivă, care utilizează energia laser pentru a provoca colapsul rapid șI dispariția venelor responsabile de apariția varicelor.

Laserul dioda din clinica noastra este cel mai modern si eficient sistem de laser utilizat pentru terapia endovenoasă, având scopul de a reduce într-o proporție aproape maximă varicozitățile.

Procedura presupune administrarea unui anestezic local, cu ajutorul căruia intervenția nu este foarte dureroasă, șI realizarea unei mici înțepături la nivelul pielii, prin intermediul căreia se va introduce in vena sub ghidaj ecografic o fibra de laser. Se activeaza laserul, iar caldura generata determină distrugerea peretelui venei si inchiderea ei.

Cui se adreseaza?

Tehnica de tratament varice cu laser endovenos este recomandată pacienților de orice vârstă care prezintă varice datorate insuficienței valvulare de la nivelul sistemului venos superficial (vena safena interna /externa), demonstrată prin ecografie doppler.

Contraindicatii:

Prezența unui cheag de sange (tromb) la nivelul circulației venoase superficiale sau profunde
Perioada de sarcină sau alăptare
Alergie la anestezic

Care sunt avantajele ?

Nu necesita spitalizare;
Nu necesită anestezie generală/rahianestezie;
Nu presupune incizii șI, ca urmare, este nedureroasă;
Nu rămân cicatrici sau hematoame;
Durata scurta a tratamentului, aproximativ 30 – 60 min
Recuperarea este extrem de rapidă, cu mobilizare imediat după procedură;
Are rezultate clinice excelente cu o rata de succes de 98% șI o rată a complicațiilor extrem de scăzută;

Care sunt complicațiile?

Ca în cazul oricărei proceduri medicale, există șI posibile complicații dupa un tratament varice cu laser endovenos. Acestea sunt in general rare șI minore: echimoze (vinatai), parestezii (furnicături), hiperpigmentarea sau decolorarea tegumentelor, edem, arsuri. De asemenea, există situații în care, din cauza unor particularitățI anatomice sau funcționale ale pacienților, pot să apară sângerări, infectie, tromboflebite, reacții alergice șI, cel mai rar, embolie pulmonară.

După procedura de tratement varice cu laser endovenos: nu exista perioada de recuperare – se poate relua imediat activitatea normală.

  • Indicat mersul pe jos în fiecare zi cel puțin 30 de minute timp de 3-4 saptamani;
  • Este necesară purtarea unui ciorap compresiv minim 4 săptămâni;
  • Se va administra un tratament cu anticoagulante (de fluidifiere a sângelui) pentru a preveni complicațiile trombotice;
  • Se vor evita efortul fizic intens, ortostatismul prelungit (statul în picioare) șI călătoriile lungi;
  • Se vor evita baile fierbinti si expunerea la soare in primele 3 saptamini;
  • Nu se va administra aspirina/ibuprofen in primele 2 saptamini dupa procedura;
  • Veti reveni la control la 1zi, 1 saptamina , 1 luna , 3 luni, 6 luni, 12luni;

Tratament cu laser telangiectazii (vene mici dilatate/ ”sparte”)

LASERUL DIODĂ este ultima tehnologie laser – cu eficiență maximă în tratamentul vaselor mici dilatate (vene “sparte” / telangiectazii, vene reticulare) de la nivelul fetei și al membrelor inferioare pentru toate tipurile de piele.

Mai departe

Ce tipuri de vase pot fi tratate?

Laserul dioda poate indeparta venele cu diametru de pina la 1.5 mm, angioamele, indiferent de localizarea lor pe corp, tratamentul fiind individualizat fiecarui pacient pentru a obtine rezultatele cele mai bune, cu riscuri minime.

Cum actioneaza?

Spoturile de laser sunt directionate selectiv catre venele superficiale, coaguleaza sangele din vase si determina inchiderea lor fara a afecta tesuturile din jur. Venele se resorb si dispar intr-o perioada de 4-8 saptamini.

Tratamentul este dureros?

Nivelul de toleranta este diferit de la un pacient la altul. Majoritatea pacientilor simt o senzatie de arsura. Nu necesita anestezie. Dupa tratament durerea este aproape inexistenta.

Ce se intampla dupa tratament?

Dupa tratament pielea se poate inrosi, inflama sau invineti. Cind se trateaza vene mai mari un pigment maro poate sa persiste citeva saptamini de la tratament, rareori permanent.
Se recomanda purtarea de ciorapi compresivi 5-7 zile.

Care sunt efectele secundare?

Majoritatea pacientilor au foarte putine efecte adverse.
Cele mai frecvente sunt roseata si edemul care dispar in 24 h. Uneori apar vanatai si extrem de rar vezicule, cicatrici, arsuri, infectie.

Exista restrictii in activitate dupa tratament?

Pacientii isi pot relua imediat activitatea normala.
Se recomanda evitarea expunerii la soare/solar timp de 4-6 saptamani, evitarea bailor fierbinti timp de 1-2 zile, evitarea eforturilor fizice mari, a medicatiei antiinflamatoare si a substantelor iritante.

Cind se observa rezultatele?

Imbunatatiri semnificative se observa dupa 2-6 saptamini de tratament. Totusi, rezultatul final se obtine abia dupa citeva luni…

Cite sedinte sunt necesare?

In functie de numarul si marimea venelor pot fi fi necesare mai multe sedinte la interval de 4-6 saptamani.

Scleroterapie

Scleroterapia reprezintă o procedură minim invazivă şi puţin dureroasă prin care se tratează telangiectaziile (micile dilataţii vasculare roşii, albastre sau purpurii), venele reticulare (venele subtiri situate imediat sub piele) si venele varicoase. Este o procedură simplă prin care se injectează direct în vase o substanţă iritantă care determină închiderea venei şi totodată disparitia unor simptome neplăcute legate de prezenţa dilataţiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne..

Mai departe

Scleroterapia reprezintă o procedură minim invazivă şi puţin dureroasă prin care se tratează   telangiectaziile (micile dilataţii vasculare roşii, albastre sau purpurii), venele reticulare (venele subtiri situate imediat sub piele) si venele varicoase. Este o procedură simplă prin care se injectează direct în vase o substanţă iritantă care determină închiderea venei  şi totodată  disparitia  unor simptome neplăcute legate de prezenţa dilataţiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.

Cui se adresează scleroterapia?

 

În general oricărui pacient indiferent de vârstă. Nu se recomandă tratamentul în timpul sarcinii şi al alăptării. De altfel majoritatea dilataţiilor care apar în timpul sarcinii dispar spontan în primele luni după naştere.
Deşi bărbaţii se adresează mai rar pentru tratament, acesta este la fel de eficace şi în cazul lor.

Rezultatele tratamentului

 

Scleroterapia va îmbunătăţi aspectul membrelor afectate, dar se adresează doar dilataţiilor vizibile la un moment dat. Ea nu este o metodă de tratament profilactic, nu va preveni apariţia altor dilataţii. De asemenea nu este o metodă perfectă şi nu poate garanta dispariţia tuturor dilataţiilor. Pentru un tratament eficace pot fi necesare mai multe şedinţe de tratament la intervale variate (1-3 luni).

Riscuri legate de tratament

 

Probleme medicale serioase legate de tratament sunt extrem de rare. Cele mai frecvente probleme care pot apare sunt formarea unor trombi în vase, inflamaţia severă a ţesuturilor din jur, reacţii alergice, ulceratii tegumentare care pot lăsa mici cicatrici locale.
Una din cele mai frecvente complicaţii cosmetice este pigmentarea cu mici pete maronii pe traiectul vaselor care pot necesita luni până la un an de zile pentru ştergerea lor. De asemenea în jurul vaselor mai mari pot să apară alte dilataţii mai mici care să necesite tratament ulterior.

 

Tratamentul

Se va face în regim de ambulator şi durează 30-45 min. Intervenţia constă în multiple injecţii cu un ac foarte fin a unui agent sclerozant direct în vene. Nu necesită anestezie şi produce un minim discomfort local.

În vederea unei intervenţii de succes vă rugăm să semnalaţi medicului orice problemă de sănătate în special tratamentele medicamentoase anticoagulante pe care le urmaţi.

Dacă există şi varice asociate, se recomandă tratarea acestora mai întâi şi apoi scleroterapia.


Când vă prezentaţi la tratament nu aplicaţi creme sau loţiuni locale. Aduceţi cu dumneavoastră haine confortabile şi largi care să permită un pansament al membrelor inferioare.

Ţineţi minte că este posibil să aveţi modificări de culoare ale pielii şi veţi purta ciorapi elastici pentru câteva săptămâni.

După tratament

Veţi avea câteva mici pansamente pe locul de injectare şi un ciorap elastic deasupra. Ciorapul se va purta in prima zi atit in cursul zilei cit si al noptii, iar in urmatoarele 2-3 saptamini doar in cursul zilei..

Este posibil să simţiţi dureri de tip arsură sau crampe musculare pentru câteva zile. După îndepărtarea bandajelor aspectul local poate fi mai rău ca înainte din cauza coloraţiei închise a vaselor trombozate şi din cauza eritemului inflamator, dar acestea vor dispărea în aproximativ o lună şi atunci zona va arăta mult mai bine ca înainte.

Este posibil să rămână mici pete maronii care vor dispărea în aproximativ 6-8 luni pâna la 1 an.
Nu există limitări ale activităţii posttratament şi chiar se încurajează mersul pe jos timp de 30-40 min/zi pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge in sistemul venos profund.

Se recomandă evitarea statului prelungit în picioare şi aşezat în poziţii incomfortabile precum şi sporturile grele sau jogging agresiv.


A doua şedinţă se poate repeta la o lună interval după care este necesară urmărirea periodică şi eventuale şedinţe de retuşare a micilor dilataţii vechi sau noi.

Specialiștii Cardio-Praxis

vă așteaptă

Sănătatea dvs. contează!
Sunați acum