Program

Luni - Vineri
9:00 - 17:00
Sâmbătă
Închis
Duminică
Închis

Informații de contact

Adresa:
Str. Păcurari, nr. 87, Iasi
Inapoi spre Specialități și Servicii

Flebologie Iași - Metode moderne de tratament pentru varice

Flebologie - Cardio Praxis Iasi
Flebologia este specialitatea medicală ce se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor venoase în diferite stadii, de la vene mici dilatate „în pânză de paianjen” la varice și complicații ale acestora – tromboze și ulcer varicos. La Cardio-Praxis practicăm metode moderne de tratament pentru varice care nu presupun spitalizare, anestezie sau chirurgie, iar recuperarea este imediată.

Medici specialişti Flebologie

 • Dr. Mihai Rotar

  – Medic Primar Cardiolog
 • Dr. Anca Rotar

  – Medic Primar Cardiolog

Servicii Flebologie

Tratament varice prin radiofrecvență – cel mai nou tratament al varicelor fără chirurgie, fără anestezie, fără spitalizare

Ablație prin radiofrecvență sau procedura „VNUS closure fast” este alternativa minim invazivă la tratamentul chirurgical al varicelor. Are rezultate superioare chirurgiei și laserului endovenos. Printr-o punctie de 2 mm se introduce un cateter în vena safenă internă / externă; ulterior se infiltrează cu soluție anestezică țesutul din jurul venei pentru a o izola.

Cateterul eliberează secvențial energie de radiofrecvență care produce contracția fibrelor de colagen, fibrozarea și închiderea venei. Se retrage cateterul, se aplică un pansament și un ciorap elastic compresiv.

Rezultate ablație prin radiofrecvență

Care sunt avantajele procedurii VNUS?

 • Tratamentul se efectuează în ambulator, sub ghidaj ecografic.
 • Nu necesită anestezie generală/rahianestezie.
 • Durata tratamentului este de aproximativ 30-45 min, iar recuperarea este extrem de rapidă, cu reluarea activității imediat după procedură.
 • Nu presupune incizii și că urmare este nedureroasă și nu rămîn cicatrici sau hematoame.
 • Are rezultate clinice excelente cu o rată de succes de 97.4% și o rată a complicațiilor extrem de scăzută.

Cui se adresează ablația prin radiofrecvență a varicelor?

Pacienților de orice varstă cu varice secundare incompetenței valvulelor de la nivelul sistemului venos superficial (vena safenă internă / externă) demonstrată prin ecografie Doppler. Singura contraindicație o reprezintă prezența unui cheag de sânge (tromb) în venele superficiale sau profunde.

Care sunt reacțiile adverse?

Complicațiile în ablația prin radiofrecvență sunt rare și de obicei minore:

 • parestezii (furnicături);
 • hiperpigmentarea sau decolorarea tegumentelor;
 • edem;
 • arsuri tegumentare.

Rar pot să apară sângerări, infecție, tromboflebită, reacție alergică și foarte rar embolie pulmonară.

După procedura de ablație prin radiofrecvență: Va puteți reîntoarce la activitatea normală, însă cu evitarea efortului fizic intens și ridicarea de greutăți.

Este indicat mersul pe jos cel puțîn 30 min/zi timp de 2-3 săptămâni.

Se vor evita băile fierbinți, sauna, expunerea la soare timp de 3 săptămîni. Ciorapii elastici compresivi vor fi purtați timp de 3 zile atât în cursul zilei cât și al nopții, ulterior doar în cursul zilei timp de minim 4 săptămâni. În caz de durere se poate administra paracetamol 500 mg 2-4 tb/zi (se evită aspirina și ibuprofenul timp de 2 săptămâni).

Veți reveni la control (examen clinic și ecografie Doppler) la 24 ore, 1 săptămână, 1 lună, 3, 6, 12 luni după procedură.

Tratament varice cu laser endovenos – fără chirurgie, fără anestezie, fără spitalizare

Tratamentul cu laser endovenos este o procedură eficientă, minim invazivă, care utilizează energia laser pentru a provoca colapsul rapid și dispariția venelor responsabile de apariția varicelor.

Laserul dioda din clinica noastră este cel mai modern și eficient sistem de laser utilizat pentru terapia endovenoasă, având scopul de a reduce într-o proporție aproape maximă varicozitățile.

Procedura presupune administrarea unui anestezic local, cu ajutorul căruia intervenția nu este foarte dureroasă, și realizarea unei mici înțepături la nivelul pielii, prin intermediul căreia se va introduce în venă sub ghidaj ecografic o fibră de laser. Se activează laserul, iar caldura generată determină distrugerea peretelui venei și închiderea ei.

Cui se adresează?

Tehnica de tratament varice cu laser endovenos este recomandată pacienților de orice vârstă care prezintă varice datorate insuficienței valvulare de la nivelul sistemului venos superficial (vena safenă internă /externă), demonstrată prin ecografie Doppler.

Contraindicații:

 • Prezența unui cheag de sânge (tromb) la nivelul circulației venoase superficiale sau profunde;
 • Perioada de sarcină sau alăptare;
 • Alergie la anestezic.

Care sunt avantajele?

 • Nu necesită spitalizare;
 • Nu necesită anestezie generală/rahianestezie;
 • Nu presupune incizii și, ca urmare, este nedureroasă;
 • Nu rămân cicatrici sau hematoame;
 • Durata scurtă a tratamentului, aproximativ 30 – 60 min;
 • Recuperarea este extrem de rapidă, cu mobilizare imediat după procedură;
 • Are rezultate clinice excelente cu o rată de succes de 98% și o rată a complicațiilor extrem de scăzută;

Care sunt complicațiile?

Ca în cazul oricărei proceduri medicale, există și posibile complicații după un tratament varice cu laser endovenos. Acestea sunt în general rare și minore:

 • echimoze (vinatai);
 • parestezii (furnicături);
 • hiperpigmentarea sau decolorarea tegumentelor;
 • edem;
 • arsuri.

De asemenea, există situații în care, din cauza unor particularități anatomice sau funcționale ale pacienților, pot să apară sângerări, infecție, tromboflebite, reacții alergice și, cel mai rar, embolie pulmonară.

După procedura de tratement varice cu laser endovenos: nu există perioada de recuperare – se poate relua imediat activitatea normală.

 • Indicat mersul pe jos în fiecare zi cel puțin 30 de minute timp de 3-4 săptămâni;
 • Este necesară purtarea unui ciorap compresiv minim 4 săptămâni;
 • Se va administra un tratament cu anticoagulante (de fluidifiere a sângelui) pentru a preveni complicațiile trombotice;
 • Se vor evita efortul fizic intens, ortostatismul prelungit (statul în picioare) și călătoriile lungi;
 • Se vor evita băile fierbinți și expunerea la soare în primele 3 săptămâni;
 • Nu se va administra aspirină/ibuprofen în primele 2 săptămâni după procedură;
 • Veti reveni la control la 1 zi, 1 săptămână, 1 lună, 3 luni, 6 luni, 12 luni.

Tratament cu laser telangiectazii (vene mici dilatate/ ”sparte”)

LASERUL DIODĂ este ultima tehnologie laser – cu eficiență maximă în tratamentul vaselor mici dilatate (vene “sparte” / telangiectazii, vene reticulare) de la nivelul fetei și al membrelor inferioare pentru toate tipurile de piele.

Ce tipuri de vase pot fi tratate?

Laserul dioda poate îndepărta venele cu diametru de până la 1.5 mm, angioamele, indiferent de localizarea lor pe corp, tratamentul fiind individualizat fiecarui pacient pentru a obține rezultatele cele mai bune, cu riscuri minime.

Cum acționează?

Spoturile de laser sunt direcționate selectiv către venele superficiale, coagulează sângele din vase și determină închiderea lor fără a afecta țesuturile din jur. Venele se resorb și dispar într-o perioadă de 4-8 săptămâni.

Tratamentul este dureros?

Nivelul de toleranță este diferit de la un pacient la altul. Majoritatea pacienților simt o senzație de arsură. Nu necesită anestezie. Dupa tratament durerea este aproape inexistentă.

Ce se întamplă după tratament?

După tratament pielea se poate înroși, inflama sau învineti. Când se tratează vene mai mari un pigment maro poate să persiste câteva săptămâni de la tratament, rareori permanent.

Se recomandă purtarea de ciorapi compresivi 5-7 zile.

Care sunt efectele secundare?

Majoritatea pacienților au foarte puține efecte adverse.

Cele mai frecvente sunt roșeața și edemul care dispar în 24 h. Uneori apar vânătăi și extrem de rar vezicule, cicatrici, arsuri, infecție.

Există restricții în activitate după tratament?

Pacienții își pot relua imediat activitatea normală.

Se recomandă evitarea expunerii la soare/solar timp de 4-6 săptămâni, evitarea băilor fierbinți timp de 1-2 zile, evitarea eforturilor fizice mari, a medicației antiinflamatoare și a substanțelor iritante.

Când se observă rezultatele?

Îmbunătățiri semnificative se observă după 2-6 săptămâni de tratament. Totuși, rezultatul final se obține abia după câteva luni…

Câte ședințe sunt necesare?

În funcție de numărul și mărimea venelor pot fi fi necesare mai multe ședințe la interval de 4-6 săptămâni.

Scleroterapie

Scleroterapia reprezintă o procedură minim invazivă şi puţin dureroasă prin care se tratează telangiectaziile (micile dilataţii vasculare roşii, albastre sau purpurii), venele reticulare (venele subtiri situate imediat sub piele) şi venele varicoase. Este o procedură simplă prin care se injectează direct în vase o substanţă iritantă care determină închiderea venei şi totodată dispariţia unor simptome neplăcute legate de prezenţa dilataţiilor vasculare: arsuri, prurit, tensiune, durere, edem, crampe nocturne.

Cui se adresează scleroterapia?

În general oricărui pacient indiferent de vârstă. Nu se recomandă tratamentul în timpul sarcinii şi al alăptării. De altfel majoritatea dilataţiilor care apar în timpul sarcinii dispar spontan în primele luni după naştere.
Deşi bărbaţii se adresează mai rar pentru tratament, acesta este la fel de eficace şi în cazul lor.

Rezultatele tratamentului

Scleroterapia va îmbunătăţi aspectul membrelor afectate, dar se adresează doar dilataţiilor vizibile la un moment dat. Ea nu este o metodă de tratament profilactic, nu va preveni apariţia altor dilataţii. De asemenea nu este o metodă perfectă şi nu poate garanta dispariţia tuturor dilataţiilor. Pentru un tratament eficace pot fi necesare mai multe şedinţe de tratament la intervale variate (1-3 luni).

Riscuri legate de tratament

Probleme medicale serioase legate de tratament sunt extrem de rare. Cele mai frecvente probleme care pot aparea sunt formarea unor trombi în vase, inflamaţia severă a ţesuturilor din jur, reacţii alergice, ulceratii tegumentare care pot lăsa mici cicatrici locale.
Una din cele mai frecvente complicaţii cosmetice este pigmentarea cu mici pete maronii pe traiectul vaselor care pot necesita luni până la un an de zile pentru ştergerea lor. De asemenea în jurul vaselor mai mari pot să apară alte dilataţii mai mici care să necesite tratament ulterior.

Tratamentul

Se va face în regim de ambulator şi durează 30-45 min. Intervenţia constă în multiple injecţii cu un ac foarte fin a unui agent sclerozant direct în vene. Nu necesită anestezie şi produce un minim discomfort local.

În vederea unei intervenţii de succes vă rugăm să semnalaţi medicului orice problemă de sănătate în special tratamentele medicamentoase anticoagulante pe care le urmaţi.

Dacă există şi varice asociate, se recomandă tratarea acestora mai întâi şi apoi scleroterapia.


Când vă prezentaţi la tratament nu aplicaţi creme sau loţiuni locale. Aduceţi cu dumneavoastră haine confortabile şi largi care să permită un pansament al membrelor inferioare.

Ţineţi minte că este posibil să aveţi modificări de culoare ale pielii şi veţi purta ciorapi elastici pentru câteva săptămâni.

După tratament

Veţi avea câteva mici pansamente pe locul de injectare şi un ciorap elastic deasupra. Ciorapul se va purta în prima zi atât în cursul zilei cât și al nopții, iar în următoarele 2-3 săptămâni doar în cursul zilei..

Este posibil să simţiţi dureri de tip arsură sau crampe musculare pentru câteva zile. După îndepărtarea bandajelor aspectul local poate fi mai rău ca înainte din cauza coloraţiei închise a vaselor şi din cauza eritemului inflamator, dar acestea vor dispărea în aproximativ o lună şi atunci zona va arăta mult mai bine ca înainte.

Este posibil să rămână mici pete maronii care vor dispărea în aproximativ 6-8 luni pâna la 1 an.
Nu există limitări ale activităţii posttratament şi chiar se încurajează mersul pe jos timp de 30-40 min/zi pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge în sistemul venos profund.

Se recomandă evitarea statului prelungit în picioare şi aşezat în poziţii incomfortabile precum şi sporturile grele sau jogging agresiv.


A doua şedinţă se poate repeta la o lună interval după care este necesară urmărirea periodică şi eventuale şedinţe de retuşare a micilor dilataţii vechi sau noi.

SPECIALIȘTII CARDIO-PRAXIS TE AȘTEAPTĂ

Solicită o programare online

Completați formularul de mai jos și un membru al personalului vă va contacta în cel mai scurt timp, pentru a stabili detaliile vizitei medicale.

Google reCaptcha: Cheie de site invalidă.