Ecografie Doppler

Ecografia Doppler utilizează ultrasunetele pentru a genera imagini ale mișcării sângelui prin sistemul circulator, arătând direcția de curgere, dar și viteza acestuia prin artere, vene și inimă.

ecografie doppler iasi cardio-praxis

Ce este o ecografie Doppler?

Ultrasonografia sau ecografia Doppler reprezintă o investigație medicală ce folosește efectul Doppler (variația frecvenței unei unde emise de o sursă de oscilații, dacă aceasta se află în mișcare față de receptor) pentru a genera imagini ale mișcării fluidelor, în speță a sângelui, prin vasele organismului.

Modificările în frecvența mișcării unui volum de fluid urmărit, de exemplu fluxul de sânge într-o arteră sau jetul de flux ce traversează o valvă cardiacă, ne ajută să determinăm și să vizualizăm viteza și direcția de curgere a acestuia.

Astfel, ecografia Doppler este utilizată pentru a identifica diferite probleme de natură cardiovasculară – de exemplu cheaguri de sânge (trombi), stenoze sau îngustări ale arterelor atât ale inimii, cât și ale membrelor sau altor organe interne.

Ce afecțiuni pot fi depistate cu ajutorul ecografiilor Doppler?

Vom folosi ecografia Doppler atunci când vrem să diagnosticăm afecțiuni precum:

Ecografia Doppler este dureroasă sau periculoasă?

Nu există niciun risc asociat ultrasonografiei Doppler, fiind de asemenea indicată chiar și în timpul sarcinii. Este o procedură non-invazivă, non-iradiantă, nedureroasă, rapidă și extrem de eficientă, fără efecte adverse.

Când este indicată realizarea unei ecografii Doppler?

Medicul îți va recomanda o astfel de investigație atunci când ai simptome care sugerează reducerea fluxului de sânge în vase, depinzând de localizare și de cauza de bază, cum ar fi:

În plus, ecografia Doppler este indicată după un accident vascular cerebral (Doppler transcranian), după leziuni/ traumatisme ale vaselor sangvine sau pentru identificarea unui anevrism de aortă abdominală.

Cum se efectuează ecografia Doppler?

Este o procedură foarte simplă, ce presupune următorii pași: pacientul se așază pe masa de consultație, pe spate, iar medicul va aplica un gel special pe zona de examinat, ce facilitează contactul între transductor și piele, ajutând trecerea ultrasunetelor.

Transductorul se va așeza peste gel, aplicând o presiune redusă, și va fi poziționat și mișcat pentru a vedea zonele de interes – această procedură este nedureroasă, dar poți resimți un disconfort în cazul în care ai o durere la acel nivel.

Imaginile sunt transmise către monitor și pot fi vizualizate în timp real, cu rezultatele obținute foarte rapid. Ulterior, gelul va fi îndepărtat. Testul durează aproximativ 30-60 de minute.

Cum te pregătești pentru ecografia Doppler?

Nu este nevoie de pregătiri speciale pentru această investigație, însă este recomandat să porți haine lejere, ușor de ridicat sau înlăturat și să nu porți bijuterii în zonele ce vor fi examinate.

Evită fumatul sau alte produse cu nicotină cu 2 ore înainte de testare, deoarece aceasta favorizează constricția vasculară.

Dacă ultrasonografia Doppler se va realiza la nivel abdominal, este necesar un repaus alimentar complet de 6-12 ore înaintea testării (nu vei avea voie să mănânci și să bei înainte – poți bea doar câteva guri de apă pentru a îți lua medicația necesară.

Bineînțeles, în funcție de indicație, medicul îți va comunica înainte dacă este nevoie de o pregătire suplimentară.

Medici specializati in ECOGRAFIE DOPPLER în cadrul clinicii Cardio-Praxis Iași

Vizita în Clinica Cardio-Praxis îți promite încrederea unei evaluări sigure, nedureroase, informative, iar ecografiile sunt noninvazive, nu necesită utilizarea acelor, a radiațiilor, a anesteziei, deci nu trebuie să îți fie teamă.

Medicii noștri îți vor interpreta rapid imaginile și îți vor furniza rezultatele în cel mai scurt timp.

#ecografie doppler iasi

Specialiștii Cardio-Praxis

te așteaptă

Sănătatea ta contează!
PROgramare